Mettendorf 2022


Event Details

  • Date:
  • Categories:

4 – Daagse Mettendorf 2022                  FOTO’S

Het Mettendorf is een typisch Duitse gemeente met ongeveer 1200 inwoners en is gelegen in de deelstaat Rijnland-Paltz,  een 12 km ten oosten van Vianden. De oudste sporen van bewoning in dat gebied dateren uit de steentijd. In de wijk Mettendorf zijn ook overblijfselen uit de Romeinse tijd gevonden. De huidige nederzetting werd gesticht in de Frankische tijd. Volgens historische gegevens werd Mettendorf voor het eerst genoemd in 786 als “Villa Medona” (naar N. Kyll). “Medona” werd “Medenthorp” – “Medendorph” (1063) – “Meittendorf” (1563) – “Metendorf” – “Mettendorf”.De vegetatie wordt beïnvloed door het ruige Eifel klimaat en het milde Moezel klimaat en de verscheidenheid van ondergrond:  een Bitburg bekken met schelpkalksteen  langs de ene kant en langs de andere kant vind je het leisteenbekken dat doorloopt tot Parijs. Verdere afzetting van rode zandsteen zorgt voor een diversiteit van plantensoorten. Orchideeën en beukenbossen kan  je meer vinden in de schelpkalksteen en op de zuidelijke hellingen vindt de overgang plaats naar het sub mediterrane donzige eikenbos, in kloven essen – esdoorn – loofbossen. Het dorp is in het dal gelegen en tijdens de natuurramp in Juli 2021 is de Enz buiten zijn oevers getreden en heeft de lagere gedeelten van het dorp overspoeld, ook in het hotel zijn de kelders ondergelopen, hier en daar zie je nu nog de restanten van de wateroverlast o.a. bij de aangedampte ruiten van een  verwarmingsinstallateur.

Reisverslag wandelvierdaagse te Mettendorf Deel 2: 

Het prachtige weer nodigde ons uit om voorafgaand een tijdje in Luxemburg te verblijven zodat wij vanuit Vianden  naar hotel Kinkert reden. Toen wij laattijdig aankwamen zat het volledige gezelschap te genieten in de zon op het terras met een heerlijk verfrissende halve liter Weissbier.  Al snel werd  duidelijk dat er 2 koppels  waren afgevallen door ziekte. Vier personen hadden hun e-bikes meegebracht, maar waar was de sleutel voor de fietsenstalling? Een Hollands koppel vond het niet beter om de 3 sleutels op zak te houden en er was heel wat overredingskracht nodig om hen te overhalen dat zoiets “not done” was. Met 16 wandelvrienden vatten wij het 3 gangen menu aan en nadien was er een bijeenkomst in de bar met een spelletje rikken of wat na kletsen tot de late uurtjes. Vrijdagmorgen, na het ontbijt opteerden twee personen om een fietstocht te maken langs één van de vele fietsroutes in de buurt. Met zijn veertienen reden wij met de auto 2,5 km verderop om te starten aan de wandeling van 14,2 Km met 318 hoogtemeters langs het Schluchtenpad (klovenpad). Drie diep uitgesneden ravijnen in de bosrijke omgeving van het Ringbachtal samen met de panoramische vergezichten over het Bitburger Gutland  maken het een fascinerende afwisselende wandeling. Louis had alles tot in de puntjes voorbereid en een stapel gekliefd hout klaargelegd zodat we in een mum van tijd een aantal picknick banken klaar hadden. Langs de hoger gelegen bosrand met prachtige vergezichten verliep de tocht verder naar de volgende ravijn met de kleurrijke “Roten Puhl” uitgesneden oevers. Sommigen waren nog niet voldoende getraind en waren blij om in het hotel aan te komen voor een heerlijke verfrissing. In de late namiddag had Marc nog wat spelletjes voorzien en dit tot hilariteit van het publiek en een zoektocht met z’n allen tussen het gras naar de knikkers.  Na het avondeten was er de prijsuitreiking en ik had nog wat goed te maken bij het rikken en anderen hielden het op een gezellige babbel. Waar bleef die “kinckert” ook weer met zijn consumpties was hij van de trap gevallen of een nummertje gaan doen, wie zal het zeggen?
Zaterdagmorgen stonden wij paraat voor een wandeling van 13 km met een iets frissere wind wat het een ideaal wandelweer maakte. De training van gisteren deed goed zodat de laatsten nu de eersten waren en steeds de kop aanvoerden. Na een steile daling kwamen we bij de rustpost van de bank waar het de uitdaging was om over het voetbad te springen. We volgden verder pad nummer 48 en werden aangenaam verrast door de mooie vergezichten, temeer dat we wandelen tijdens de mooiste periode van het jaar “de lente” waar alles in bloei staat en we konden genieten van de prachtige bloesems. Onderweg had Louis een stapel boomstammen klaargelegd, ideaal voor onze picknick. Na een wandeling door het dal kwamen we een Rode Wouw tegen welke gebruik maakte van de thermiek om hoger en verder te geraken. In het dorpje Sinspelt aangekomen zat de fietsgroep al klaar. Louis had een bezoek gereserveerd aan de destillatie in Heyenhof. Heel het proces voor alcohol te maken werd uitgelegd en daarna kwam het belangrijkste: de proeverij. Veel hadden we niet nodig voor de alcohol naar ons hoofd steeg.  Gelukkig was er nog taart met koffie om op onze positieven te komen zodat we terug verder konden stappen naar Mettendorf.  Marc had nog een paar spelletjes in petto en wonder boven wonder bleven deze heel. Na het avondeten en de prijsuitreiking stond ik voor een onmogelijke opdracht “winnen met rikken” door een mislukte miserie belandde ik in een onmogelijke positie, volgend jaar beter. De vrouwen hielden samen een hilarische avond en lagen plat van het lachen. Zondag: het ontbijt met kalkoenrollade of iets anders zal ons nog lang blijven herinneren. Er was afgesproken om na het uitchecken nog even te genieten in de zon op het terras achteraan waar Marc een quiz organiseerde met aansluitend de uitslag. De snoepjes werden rijkelijk rondgedeeld. Als afsluiter werd de lunch met bijhorende drank aangeboden door de club. Hierbij willen wij alle organisatoren, vooral May en Louis maar ook Marc en Patricia bedanken voor deze welgeslaagde vakantie. GS

Scroll naar boven