
In de nevelige ochtend van 2 augustus voerde een sympathieke Brasschaatse chauffeur ons met een splinternieuwe luxueuze bus van De Polder wonderbaarlijk vlot naar Dessel. In het bezoekerscentrum Tabloo loodsten 2 deskundige gidsen ons gedurende 2 ½ uur door de boeiende interactieve expo over verleden, heden en toekomst van radioactiviteit en radioactief afval. In toegankelijke taal dompelden ze ons onder in deze complexe wetenschappelijke materie. Daarbij kwamen tal van items aan bod, zoals het absolute begin met de oerknal, neuronen en protonen, bescherming tegen diverse soorten straling, de halveringstijd. We zagen een film die verduidelijkt waar radioactief afval vandaan komt en wat ermee gebeurt, een 3D-maquette van de oppervlaktebergingssite en een tijdlijn van enerzijds de actualiteit anderzijds alles over radioactiviteit. Met een quiz konden we zoeken naar de beste eindbestemming voor langlevend afval en met een virtuele lift daalden we 225 meter af naar het ondergrondse labo. We luisterden nog naar een discussie over de ethische en maatschappelijke aspecten en kregen verduidelijking over nucleair onderzoek dat bijdraagt aan een betere diagnose en behandeling van kanker. Dit bezoek wekte zeker interesse op om nog eens terug te keren voor verdere exploratie.

Dan reden we naar de Breykenshoeve, landelijk gelegen langs het kanaal Herentals-Bocholt, waar ons een gevarieerde broodjeslunch werd voorgeschoteld. Daarna bezochten we de stallen van dit melkveebedrijf met 80 koeien. Zoon Kristof gaf ons in de nieuwe koestal, gebouwd in 2008, uitleg over de melkproductie en over de werking van de melkrobot. De koeien kunnen er 24 op 24 uur gemolken worden met het vrijwillig melksysteem. Met verbazing aanschouwden we de efficiënte werking van de robot die alles regelt en minutieus opvolgt. Voordelen zijn: een hogere melkproductie, een betere uiergezondheid en rust in de stal. Marc en Riet verwerken een deel van de melk tot hoeve-ijs, pannenkoeken, enz. Een hoorntje met een bol heerlijk ijs was dan ook een smakelijke afsluiter. Het komt op z’n minst vreemd over dat dit bedrijf – althans voorlopig – geen vergunning meer krijgt. Zo’n bezoek levert alleszins meer begrip op voor het boerenprotest.

In de namiddag bezochten we de abdij van Postel, waar 2 enthousiaste gidsen ons rondleidden. In 1140 richtte de abt van Floreffe hier een priorij op, die in 1618 een zelfstandige abdij werd dankzij de aartshertogen Albrecht en Isabella. In de romaanse abdijkerk uit 1190 bewonderden we de glasramen die het leven voorstellen van de H. Norbertus, die de orde van de norbertijnen gesticht heeft in 1120 in Prémontré (Noord-Frankrijk), vandaar ook de naam premonstratenzers. Tegenwoordig zijn er nog 3 gebedsvieringen per dag. Op de binnenkoer zagen we onder meer de opvallende beiaardtoren en de bibliotheek. Nu verblijven er nog 9 paters en 2 broeders in de abdij. We gingen ook naar het pesthuisje en naar de kruidentuin met 300 gekende en minder of niet gekende kruiden, die echter – door allerlei omstandigheden en veel pech – dringend nood heeft aan tuinkundige verzorging. Sommigen vonden nog hun gading in het winkeltje, waar brood van Postel, abdijkaas, speculaas en Postelse bieren te vinden zijn.
We eindigden in het alom gekende “De Kaasboerin”, waar we de dorst konden lessen en genoten van een lekkere driegangenmaaltijd. De terugreis verliep eveneens voorspoedig. Iedereen was ongetwijfeld tevreden over deze zeer geslaagde, aangename en leerrijke dag.
Marc VR.

Dankzij de grote inzet van onze vele vrijwillige medewerkers op onze wandelingen en de gezonde financiële werking, kon onze club de prijs voor deze uitstap sterk reduceren! Bedankt hiervoor !!!