24é wintertocht 4 februari 2024


Event Details


Welkom op onze 24ste Wintertocht.

te Gooreind-Wuustwezel op zondag 4 februari 2024 ingericht door wandelclub Noordergouw, WSVL 1047
Afstanden: 5 – 9 – 12 – 16 – 20 en 28 km

Aangesloten bij wandelcriterium “Rondje Antwerpen”

Beschrijving van de wandelafstanden
Onmiddellijk na het vertrek uit onze startzaal van harmonie “Concordia” gaan alle afstanden naar het voormalig domein van Koch.

Goed van Koch
toegangspoorten domein van Koch

Tussen 1846 en 1938 bezat de bankiersfamilie Koch hier een uitgestrekt domein van meer dan 230 hectare en een aanzienlijk kasteel. In 1938 vertrok de familie naar Engeland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog  werd het kasteel in beslag genomen door de Duitse bezetter. In de bossen werd toen munitie opgeslagen. Hiervan kan je de uitgravingen nog zien. Op het einde van de oorlog werd het kasteel geheel vernield en gesloopt.  Slechts de toegangspoorten bleven bewaard. Gelukkig resten er ons nog de mooie bossen en dreven waar wij onze wandeling kunnen doorvoeren.

De 5 km komt voorbij het standbeeld van “De Rode Ridder”, dit ter nagedachtenis van Karel Biddeloo, tekenaar van de stripreeks “de Rode Ridder”. Aanleiding hiervoor was het 50-jarig jubileum van de Rode Ridder in 2009.

Weldra bereiken wij de eerste rustplaats in het voormalige Schoolhuis. Ook voor de korte 5 km afstand! Lekker warme verse soep, diverse broodjes, verse rijstpap, warme en koude dranken brengen u terug op krachten. Na de rust vervolgen wij onze wandeling en splitsen de langere afstanden zich af.

De 9 en 16 km wandelaars gaan naar het Park Kloosterdomein Franciskanessen. Hier vinden wij een gevarieerd landschap van dreven, weilanden en bossen. Je stuit daar  onder meer op religieuze beelden, een mooie vijver met een eilandje met daarop een grot. In het kloostergebouw, nu een woonzorgcentrum, werden tussen 1985 en 2010 meer dan 2000 missiezusters opgeleid om te worden uitgezonden over de hele wereld.

De 12 km wandelt eerst nog iets verder door de bossen van West-Beersgat, ooit bekend als het bos van het OCMW van Antwerpen van meer dan 68 hectare in Wuustwezel. Het vormt niet alleen het leefgebied voor heel wat vogels, zoals de zwarte specht, havik en buizerd, maar biedt ook ruimte voor vos, boommarter en ree. Ook de wolf laat zich hier af en toe zien. Nu zijn deze bossen in beheer van Natuur en bos opengesteld. Aan de oostelijke zijde grenst het aan het militair domein “Groot schietveld” waar in 2021 de grootste bos- en heidebrand van België woede als gevolg  van een schietoefening. Vele gezinnen moesten toen hun woning tijdelijk verlaten. Sindsdien is de toegang naar het Groot schietveld volledig afgesloten. Toch zijn er nog regelmatig inbreuken op dit domein waar veel “verdwaalde” munitie rondslingert. Zo werd er deze zomer nog een rave-party verhinderd.

De 20 en 28 km gaan na de eerste rust door agrarische gebied richting domein Noordheuvelbos. De 16 km maakt hier ook nog een mooie lus. Dit gemengd bos is eigenlijk een verzameling van verschillende bossen. In het loofbos zijn nog enkele stukken van gekasseide oude dreven met grote beuken terug te vinden. Vervolgens gaat de wandeling verder door dennenbossen, via de weekendzone met zijn vele buitenverblijven, naar het gehucht Sterbos waar onze tweede verzorgde rustpost gelegen is.

Sterbos is ontstaan  door de steun van de baron de Kerckhove d’Exaerde van het gelijknamige kasteeldomein. Het domein zelf, aangelegd in stervorm, is niet toegankelijk maar wel de omliggende bos- en veldwegen. De oude kapel is onlangs gerestaureerd.

De 28 km maakt hier nog en mooie lus over het motorcross domein “De Molenbergen” en door de “Schietpijp”. Deze schietpijp is in WO2 aangelegd door het Duitse leger en is een uitgraving waar vooral schietoefeningen voor hun soldaten werden gehouden.

Na de rust gaan we door het landelijke gebied van de Grote Beek naar de bossen van Beersgat en vervolgens naar het park van klooster- domein Franciskanessen waar we aansluiten bij de andere afstanden. Weldra naderen we de aankomst in zaal Concordia. Hier, en ook op onze rustposten onderweg, kan men nog genieten van de heerlijke verse soep, diverse broodjes, verse rijstpap en alle warme en koude dranken. In de aankomstzaal zijn er ook heerlijke pannenkoeken verkrijgbaar, gemaakt van dagverse koemelk.

We danken u voor  uw deelname en hopen u nog  terug  te zien op één van onze andere wandeltochten.

Kapitteltocht op donderdag 2 mei 2024 in Brasschaat
Grenstocht op zondag 21 juli 2024 in Putte Kapellen
Parkentocht op zondag 29 september 2024 in Brasschaat

 

Scroll naar boven