Onze wandelingen

Welkom op onze 2de  Kapitteltocht
Ingericht door wandelclub Noordergouw , Brasschaat op donderdag 4 Mei 2023
 
 
De inwoners van Brasschaat hebben in de volksmond een bijnaam, “de kapittelkappers”. In Brasschaat staat het woord “kapittel” voor de dunne blokjes en schijfjes hout die je verkrijgt als je een klein gezaagd boomstammetje met een kapmes in vele stukjes hakt. Dit kapittelhout werd verkocht en diende als aanmaakhout voor de kachel thuis .Onze  wandeling verloopt vooral in deze (kapittel-) bossen en kreeg dan ook de toepasselijke naam  “Kapitteltocht”.
 
We starten in zaal Born van de “Hemelhoeve”  centraal gelegen in het park .
De “Hemelhoeve” maakte vroeger tezamen met de de “Vagevuurhoeve” en de “Helhoeve “ deel uit van het domein van het Kasteel van Brasschaat.
 
De korte afstanden  5 km (geschikt voor rolwagens) en 7 km gaan vooral door het grote mooie park met zijn prachtig oude beuken en eiken , de rozentuin ,de Remise ,  het Kasteel en zijn prachtige vijver  met fonteinen  en  het Boothuis. We kronkelen mee met de “Laarsebeek” waarin nog tot vroeg in de twintigste eeuw  zalm huisde . Deze zilveren zalm is ook nu nog afgebeeld op het gemeentelijk wapenschild .  Aan de Laarse beek vinden we nog een rijke keus aan planten– en dierenleven en met wat geluk kan U een zwarte specht  of de kleine langgebekte ijsvogel tegenkomen.
De 7 km maakt nog een ommetje langs  het voormalig jachtpaviljoen  “De Peperbus” en gaan verder via het aangrenzende “Peerdsbos” hun wandellus afronden .
 
Voor de geoefende moedige stappers zijn de aparte lussen van  7 km en de 14 km perfect te combineren .
 
De 14 km gaan al snel de andere richting uit . Via de verzorgde sportvelden duiken zij het “Peerdsbos” in en gaan langs de Bremdonck, een hoeve uit de 14e eeuw . De  oude Bremdonkhoeve  verdween bijna volledig, enkel de ‘Melkerij’ bleef over. Het betreft nu een omwaterde hoeve, bestaande uit een woonstalhuis, bakhuis en schuur. We verlaten het Peerdsbos en gaan nu door het residentiëlle gedeelte van Brasschaat. De kasseidreven geflankeerd met statige bomen zijn haast ontelbaar. Langs deze lanen staan villa’s en wagens waar velen van ons enkel kunnen dromen. Weldra doorkruisen wij de “Kattekesberg” .De naam Kattekensberg zou afgeleid zijn van ‘cattlesberg’, een beschutting voor het vee (in het Keltisch cattle) tegen de roversbenden die in de XVIIe eeuw de streek plunderden. Naar analogie met katten zou de andere heuvel de naam Hondjesberg gekregen hebben.
 
In de mooie kalme omgeving van het dorp “Rustoord” nemen we een rust pauze .
 
Na een deugddoende rust met een hapje en een drankje gaan we verder door de “Brusselse Bossen” De grootste troef van de Brusselse Bossen is het afwisselend landschap. Je wandelt er zowel door kleine bosjes als door open weiden met mooie vergezichten. In mei siert een tapijt van bloeiende boterbloemen de weide.
Verder wandelen via de Lage Kaart en het residentiële Vriesdonk om terug te komen in het “Peerdsbos” . De naam Peerdsbos dook voor het eerst op in de 15de eeuw als “Peertsbusch”. De naam is afgeleid van het Middelnederlandse ‘Pertse’ wat grenspaal betekent.
We volgen vooral de loop van de Laarse beek.
De Laarse Beek vormt  nu  de grens met gemeente Schoten , maar was reeds  in de romeinse tijd de grens tussen “Germania Inferior” en “Belgica secunda” .
Wandelen  door de majestueuze dreven tussen adelaarsvarens en de geurige wilde kruiden van het “Peerdsbos” is genieten van rust . Het is een van de oudste bossen van Vlaanderen .
Weldra komen we terug aan bij de Hemelhoeve . In onze zaal  Born kan u nog rustig nagenieten van deze verkwikkende wandeling .
Frisse of  warme dranken , knapperige belegde broodjes , verse soep , rijstpap van dagverse koemelk en heerlijke pannenkoeken  zijn hier  te verkrijgen aan sociale prijzen .
 
Wij danken u voor uw deelname en verwelkomen U graag op één van onze volgende wandelingen .
–     2de Grenstocht in Putte-Kapellen op 23 Juli 2023
–     29ste Parkentocht in Brasschaat op 1 Oktober 2023
–     24ste Wintertocht in Gooreind-Wuustwezel op 4 Februari 2024
Downloaden